Valvekliinik

Usein kysytyt kysymykset työterveydenhuollosta

Yleistä

Onko minun tehtävä sopimus työterveydenhuollon palveluntarjoajan kanssa, jos minulla on vain yksi työntekijä?+

Kyllä, aina. TTOS § 12 velvoittaa kaikki työnantajat järjestämään työterveydenhuollon palvelut työntekijöiden määrästä riippumatta. Käytännössä tämä tapahtuu tekemällä sopimus työterveydenhuollon palveluntarjoajan kanssa. Myös yhden työntekijän yrityksen on järjestettävä työterveydenhuolto. Velvoitteen laiminlyönti on sakotettavaa: oikeushenkilölle enintään 32 000 euroa (TTOS § 27-1 – § 27-5 lg 2). Jos sopimusta ei ole, tehkää se ensi tilassa. Palveluntarjoajat löytyvät Viron terveysviranomaisen rekisteristä (medre.tehik.ee).

Korvaako liikuntaetu työterveydenhuollon sopimuksen?+

Ei, ei koskaan. Kyseessä ovat täysin eri asiat. Liikuntaetu on vapaaehtoinen työntekijäetu, jonka verovapaus on säädelty tuloverolaissa. Työterveydenhuollon sopimus on lakisääteinen velvoite (TTOS § 13), jota liikuntaetu ei korvaa. Vaikka kaikki työntekijät kävisivät kuntosalilla, työnantajalla on oltava työterveydenhuollon sopimus.

Tarvitsevatko etätyöntekijät työterveydenhuollon palvelua?+

Kyllä. Etätyö ei vapauta työnantajaa työterveydenhuollon velvoitteista (TTOS § 13). Jos kotitoimiston työntekijä käyttää tietokonetta yli 5 tuntia päivässä, sovelletaan näyttöpäätetyön terveystarkastusvaatimusta, jonka tiheyden määrää työterveyslääkäri, mutta seuraavan tarkastuksen väli ei saa olla yli 3 vuotta (TTOS § 13¹ lg 8). Lisätkää riskiarviointiin etätyötä koskeva luku.

Mistä löydän lisensoidun työterveydenhuollon palveluntarjoajan?+

Kaikki voimassa olevan toimiluvan omaavat työterveydenhuollon palveluntarjoajat löytyvät Viron terveysviranomaisen rekisteristä osoitteessa medre.tehik.ee. Valitkaa kentästä "Teenused" vaihtoehto "Töötervishoiuteenused". Varmistakaa aina ennen sopimuksen tekemistä, että palveluntarjoajalla on voimassa oleva toimilupa. (Lähde: tooelu.ee)

Terveystarkastus

Milloin uuden työntekijän on käytävä terveystarkastuksessa?+

26.10.2026 alkaen työnantaja järjestää uudelle työntekijälle terveystarkastuksen kuuden kuukauden kuluessa työn aloittamisesta. Aiemmin määräaika oli neljä kuukautta. Yötyötä tekevän työntekijän terveystarkastus tehdään ennen yötyön aloittamista. Jos työntekijä altistuu biologisille tekijöille, syöpää aiheuttaville aineille, perimää vaurioittaville aineille, lisääntymiselle vaarallisille aineille, lyijylle tai asbestipölylle, terveystarkastus tehdään ennen altistumisen alkamista. Terveystarkastus tehdään työajalla, ja työnantaja maksaa sen.

Mitä työterveyshuollossa muuttui vuonna 2026?+

Viron työterveys- ja työturvallisuuslain muutokset ovat voimassa 26.10.2026 alkaen (RT I, 16.10.2026, 2). Ensimmäinen terveystarkastus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa työn aloittamisesta. Kaikkien työnantajien on tehtävä riskiarviointi (poikkeus: yhden henkilön osakeyhtiö, TTOS § 1 lg 3¹), mutta vain työnantajien, joilla on vähintään 10 työntekijää, on toimitettava se tietokantaan. Yrityksen työterveystilanteen analyysi on pakollinen työnantajalle, jolla on vähintään 10 työntekijää. Työnantaja järjestää työympäristövaltuutetun (töökeskkonnavolinik) vaalin, jos vähintään 10 % työntekijöistä sitä haluaa.

Voiko yötyötä tekevä tai asbestille altistuva työntekijä odottaa kuusi kuukautta?+

Ei. 26.10.2026 alkaen voimassa oleva kuuden kuukauden määräaika ei koske heitä. Yötyötä tekevän työntekijän terveystarkastus tehdään ennen yötyön aloittamista. Biologisille tekijöille, syöpää aiheuttaville aineille, perimää vaurioittaville aineille, lisääntymiselle vaarallisille aineille, lyijylle tai asbestipölylle altistuville terveystarkastus tehdään ennen altistumisen alkamista. Nämä vaatimukset eivät ole muuttuneet. Alaikäinen työntekijä käy terveystarkastuksessa edelleen vähintään kerran vuodessa.

Pitääkö uuden työntekijän käydä uudessa terveystarkastuksessa, jos hän on äskettäin käynyt toisen työnantajan järjestämässä tarkastuksessa?+

Ei aina. Jos työntekijä on viimeisten kuuden kuukauden aikana käynyt toisen työnantajan järjestämässä terveystarkastuksessa samojen vaaratekijöiden ja saman työn luonteen osalta, työnantaja voi järjestää seuraavan tarkastuksen terveystarkastusta koskevassa päätöksessä mainittuna ajankohtana. Tätä varten työntekijä toimittaa päätöksen työnantajalle. Jos vaaratekijät tai työn luonne ovat erilaiset, työnantaja järjestää uuden tarkastuksen. Tämä mahdollisuus on myös voimassa 26.10.2026 alkaen.

Onko minun tehtävä terveystarkastus kaikille työntekijöille?+

Ei kaikille, mutta monille. Terveystarkastus on pakollinen työntekijöille, jotka altistuvat työssään terveydelle haitallisille tekijöille: melu, tärinä, kemialliset aineet, biologiset tekijät, korkea fyysinen kuormitus, näyttöpäätetyö (yli 5 tuntia päivässä) jne. (TTOS § 13¹). Aina pakollinen: alle 18-vuotiaat työntekijät, raskaana olevat sekä kuljetus-, ravitsemis- ja terveydenhuoltoalan työntekijät.

Milloin ensitarkastus on tehtävä?+

26.10.2026 alkaen työnantaja järjestää ensimmäisen terveystarkastuksen kuuden kuukauden kuluessa työntekijän työn aloittamisesta (TTOS § 13¹ lg 6). Yötyöntekijän on käytävä terveystarkastuksessa ennen yötyön aloittamista. Biologisille tekijöille, syöpää aiheuttaville aineille, perimää vaurioittaville aineille, lisääntymiselle vaarallisille aineille, lyijylle tai asbestipölylle altistuvien työntekijöiden on käytävä terveystarkastuksessa ennen altistumisen alkamista (TTOS § 13¹ lg 7). Alaikäiselle terveystarkastus tehdään vähintään kerran vuodessa.

Kuinka usein määräaikainen terveystarkastus on tehtävä?+

Tiheyden määrää työterveyslääkäri riskiarvioinnin perusteella, mutta seuraavan terveystarkastuksen väli ei saa olla yli 3 vuotta (TTOS § 13¹ lg 8). Korkean riskin alat (kemia, kaivostoiminta, terveydenhuolto, ravitsemisala): useammin. Matalan riskin alat (toimisto, näyttöpäätetyö): enintään kerran 3 vuodessa.

Kuka maksaa terveystarkastuksen kustannukset?+

Työnantaja kattaa kaikki terveystarkastuksen kustannukset (TTOS § 13). Työntekijä ei saa maksaa terveystarkastuksesta. Työnantajan on maksettava myös työntekijän palkka terveystarkastuksen ajalta.

Riskiarviointi

Onko riskiarviointi pakollinen?+

Kyllä. Työnantaja on velvollinen arvioimaan työympäristön vaaratekijät (TTOS § 13). 26.10.2026 alkaen työnantaja, jolla on vähintään 10 työntekijää, laatii riskiarvioinnin työympäristön tietokannassa tai toimittaa sen sinne (TTOS § 13⁴ lg 7). Myös pienemmän työnantajan on tehtävä riskiarviointi, mutta sitä ei tarvitse toimittaa tietokantaan. Riskiarviointi päivitetään esimerkiksi silloin, kun työolot tai työympäristö muuttuvat olennaisesti, käyttöön otetaan uusi työväline tai teknologia tai työterveyslääkäri toteaa työhön liittyvän sairauden (TTOS § 13⁴ lg 4).

Sakot

Mikä on suurin sakko työterveydenhuollon rikkomuksesta?+

Oikeushenkilölle enintään 32 000 euroa (TTOS § 27-1 – § 27-5 lg 2). Luonnolliselle henkilölle enintään 1 200 euroa. Sakkomenettely alkaa yleensä määräyksellä, ja toistuvista rikkomuksista seuraa rahasakko.

Tarkistakaa vaatimustenmukaisuutenne ilmaiseksi

Aloita vaatimustenmukaisuustarkistus